Am Kindle din 2010; e varianta asta. Nu mai există; dar era cea mai bună... De ce? Are tastatură, nu are touch screen și știe să-mi citească. Face parte din a treia generație.
Istoricul
Nu cred că trebuie să explic ce e un Kindle... Primul a apărut în 2007 și costa 399$. Avea un ecran de șase inci și o un spațiu de stocare de 250 MB (a fost singurul Kindle care permitea folosirea SD-card-urilor).
Al doilea Kindle a apărut în 2009; costa 359$, avea tot șase inci și 2 GB. A avut și un frățior: Kindle DX; acesta avea un ecran de 9.7 inci și costa 489$. În 2010 a apărut și Kindle DX Graphite, cu un constrast mai bun și un preț redus la 379$.
Al treilea Kindle (al meu) a apărut în 2010. Avea două variante cu sau fără 3G, care costau 139$, respectiv 189$. Suportul 3G însemna că se puteau cumpăra cărți oriunde unde exista o rețea 3G și acestea puteau fi descărcate imediat. Nu mi s-a părut interesant... Cealaltă variantă are WiFi. Există și un browser, dar capabilitățile sale sunt limitate. Ecranul avea tot șase inci și 4 GB; a apărut și o variantă cu reclame la prețul de 114$ (WiFi) sau 139$ (3G).
Al patrulea Kindle a apărut în 2011; a dispărut tastatura și a apărut și un model cu touchscreen. Versiunea simplă costa 79$ cu reclame sau 109$ fără reclame; spațiul de stocare era de 2 GB. Versiunea Kindle Touch avea variante cu sau fără reclame, cu sau fără 3G și prețuri de 99$, 139$, 149$, respectiv 189$. 4 GB era disponibili pentru stocare. Apare primele restricții legate de traficul 3G.
Al cincilea Kindle a apărut în 2012. Prețul modelului simplu a scăzut la 69$ (sau 89$ fără reclame); spațiul de stocare era de 2 GB. Kindle Paperwhite a fost modelul "avansat"; se lăuda cu o hărtie mai albă și cu ecranul iluminat. Prețul era de 119$ sau 139$ pentru varianta WiFi și de 179$ sau 199$ pentru varianta 3G, iar spațiul de stocare de 2 GB.
Al șaselea Kindle a fost un nou Paperwhite, apărut în 2013. Prețurile pentru varianta WiFi au fost aceleași, dar varianta 3G s-a scumpit la 189$, respectiv 209$. Spațiul de stocare a rămas la 2 GB.
Al șaptelea Kindle a apărut în 2014. Varianta simplă are acum touchscreen și costă 79$ (cu reclame) sau 99$. A fost însoțit de Kindle Voyage (rezoluție mare, constrast mare), care costa 199$ (cu reclame, fără 3G), 219$ (fără reclame, cu 3G), 269$ (cu reclame, cu 3G) sau 289$ (fără reclame, cu 3G).
Urmează un nou Kindle Paperwhite, pe 30 iunie. Prețurile vor fi de 119$ sau 139$ pentru varianta WiFi și de 189$ sau 209$ pentru varianta 3G.
În România
Prețurile de mai sus sunt din Statele Unite și nu includ taxele pe vânzare specifice fiecărui stat (acestea pot lipsi sau pot ajunge până la puțin peste 10%). Amazon livrează și la noi dar, pe lângă costurile de transport, trebuie adăugate taxele vamale (sub 4%) și TVA-ul (24%). Găsim Kindle și în magazinele românești (de exemplu la eMag), dar se mai adaugă și profitul acestora.
După achiziționarea device-ului, trebuie să avem și ce citi... Cărțile sunt cumpărate din magazinul Kindle. Din nou, în România avem surprize. Vom plăti un TVA de 24% (deși pentru cărțile pe hărtie cota TVA este de 9%). Nu e "vina guvernanților"... Cărțile electronice nu au o cotă TVA redusă datorită unei directive a Uniunii Europene. Mă pot gândi că dacă ar exista o cotă redusă, multe produse electronice ar deveni, într-un fel sau altul, cărți.
Dar, să nu insistăm... Avem cărți care costă 99 de cenți; ne-am aștepta ca pentru noi prețul să fie 1.23$ (0.99$ + TVA). Surprinzător, vedem că devine 3.71$. Se pare că pentru clienții din afara Statelor Unite, Amazon adaugă la prețul de bază cărților doi dolari. Prețul de bază devine 2.99$, TVA-ul de 0.72$ și totalul ajunge la 3.71$. Acei doi dolari sunt adăugați pentru a putea oferi serviciile 3G (chiar dacă nu avem Kindle cu 3G, am putea avea, nu?).
Sunt și cărți gratuite. Pentru acestea "suprataxa" de doi dolari nu se adaugă.
Alternative
Există și alte bookreader-e. Probabil unele mai bune...
Principala alternativă o reprezintă cărțile clasice. Deși îmi imaginez că se vor rări, cred că majoritatea dintre noi le preferă incă.
Avem și tabletele. Se citește frumos pe ele... Dar, senzația nu este aceeași; ecranul luminos nu ajută.
Se poate citi și pe notebook sau desktop. Succes!
O altă alternativă o reprezintă cărțile audio. Această soluție este preferată de tot mai mulți fiindcă se pot asculta cărți în timpul deplasărilor. Amazon a achiziționat Audible încă din 2008.
Accesorii
Nu ajunge reader-ul. Pentru o "experiență completă" avem nevoie de tot felul de chestiuțe... O copertă din imitație de piele nu poate lipsi. Și cum Kindle-ul e ieftin (fiindcă Amazon vrea de fapt să ne vândă cărțile), acestea sunt exagerat de scumpe...
Kindle Unlimited
Amazon oferă și programul Kindle Unlimited, un fel de abonament cu 9.99$ pe lună care permite utilizatorilor să citească fără niciun cost suplimentar orice carte înscrisă în program. Sunt disponibile și cărți audio. Dar, programul nu este încă disponibil în România.
La final
Spuneam că am cel mai șmecher Kindle. Nu-l mai folosesc foarte des, am cam trecut la Audible. Dar, una dintre facilitățile care îmi plăceau (deși nu o foloseam) era aceea că știa citi (cu o voce electronică, ciudată, dar putea). Și, îmi aduc aminte că am vrut să mă laud odată cu această facilitate și am vrut să fac o scurtă demonstrație pentru prieteni. Din întâmplare, cartea era "deschisă" la al treilea capitol; cartea era în engleză, deci textul care urma era Chapter III. Ca să fac demonstrația, am folosit facilitatea text to speech. Ne așteptăm toți să auzim ceva de genul: ceptăr tri; dar Kindle a înțeles altceva și a rostit: ceptăr aiaiai.