Planuri de viitor

Ne-am lansat... Avem câteva articole (simpatice sperăm), avem mult entuziam, multe idei și multă nevoie de ajutor...

Articolele le puteți vedea, entuziasmul sperăm să fie evident, iar despre idei și ajutor vom discuta mai departe.

Scopul "resuscitării" Gazetei de Informatică este crearea unei comunități online în care elevii și studenții să poată găsi informații complementare celor pe care le pot obține în școli, licee și universități, iar profesorii să aibă oportunitatea de a prezenta astfel de informații. Dorim să popularizăm diversele evenimente care au loc în România, să colaborăm cu alte comunități deja formate, să ajutăm la creșterea cantității de informație disponibile (calitatea este subînțeleasă).

Ar trebui să fie evident pentru oricine că domeniul IT este și va fi cel puțin pe termen mediu foarte important pentru România. Este posibil ca economia României să depindă fundamental de el în următorii zeci de ani. Iar, pentru aceasta, viitorii specialiști în tehnologia informației trebuie să fie pregătiți. Programele școlare nu sunt flexibile și pentru a le modifica e nevoie de timp și există o rezistență a sistemului care este de înțeles. Dar industria software nu așteaptă și, deși înțelege, îi este destul de greu să accepte specialiști care au cunoștințe vaste, dar nu neapărat folositoare, Companiile ajung să își pregătească tinerii angajați.

Am vrea să devenim o alternativă și să încercăm să prezentăm elemente care sunt acum necesare sau despre care credem că vor fi necesare peste câțiva ani. Nu vom încerca să prezentăm elemente la modă, care au șanse mari să dispară într-un an, doi. Am vrea să identificăm cunoștințele care sunt necesare. Deocamdată, redacția este formată din programatori cu mulți ani de experiență. În principiu, cam știm de ce este nevoie și ne place să credem că știm și de ce va fi nevoie peste câțiva ani. Dar, acesta este primul loc în care avem nevoie de ajutor; am vrea să știm și care este opinia altor companii cu privire la cunoștințele pe care ar trebui să le fi dobândit un tânăr absolvent.

Știm cam ce trebuie să prezentăm, dar avem nevoie și de prezentatori (autori de articole). Profesorii știu multe, elevii și studenții vor să afle multe, dar programa școlară cere altceva. Avem cercuri de informatică, diverse cursuri, dar ar fi frumos să existe o cumunitate în care cele două părți să se întâlnească. Avem nevoie ca profesorii să scrie articole și să dorească să le publice în Gazeta de Informatică. De asemenea, ne-am dori să își încurajeze elevii să intre în comunitate.

Dar, cel mai important, avem nevoie de cei care doresc să acumuleze aceste cunoștințe, să fie activi, să ne spune cam ce ar dori să învețe etc.

Am început un serial (cu șase versiuni) dedicat prezentării fundamentelor programării. Am ales șase limbaje pentru ilustrarea conceptelor. Am dori să realizăm și seriale dedicate limbajelor specifice, dar și seriale dedicate tehnologiilor Web sau mobile. Ne vom ocupa de Internet of Things, dar nu vom ignora nici elementele clasice; nu chiar poate exista o Gazetă de Informatică fără structuri de date și algoritmi 🙂

Cam asta vrem să facem, dar suntem foarte flexibili (nu ca programele școlare). Ne puteți cere aproape orice și puteți oferi aproape orice...