Corect "Software educațional" și incorect "Soft educațional"

De mai mulți ani, mai ales în sistemul preuniversitar, se utilizează - pentru simplificare sau prescurtare, expresia "soft educațional" în loc de "software educațional".

Răspândirea și utilizarea pe scară largă a calculatorului (computer system) și a noilor tehnologii în sistemul educațional, a determinat și folosirea în limba română a diverselor noțiuni și concepte prin cuvinte importate direct din limba engleză.

Argument: Utilizarea cuvântului "mouse" se face corect - http://dexonline.ro/definitie/mouse, în schimb expresia "soft educațional" este incorect utilizată - http://dexonline.ro/definitie/soft.

Atragem atenția celor care utilizează astfel expresia, inclusiv factorilor de decizie din ministerul de profil – Direcţia Generală Învăţământ, inspectorate școlare județene, case ale corpului didactic, unități școlare – că este nevoie de o campanie în acest sens, în vederea utilizării corecte a expresiei invocate, deși aceasta a fost preluată în dicționarele online:

Incorect: Soft educațional și Softuri educaționale, Corect: Software educațional.

Definiţie. "Software Educaţional reprezintă orice produs software în orice format (exe sau nu) ce poate fi utilizat pe orice calculator şi care reprezintă un subiect, o temă, un experiment. o lecţie, un curs, etc., fiind o alternativă sau unica soluţie faţă de metodele educaţionale tradiţionale (tabla, creta, etc.)".

Această definiție a fost dată în anul 2003 la ediția I a CNIV (Conferința Natională de Învățământ Virtual), Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică: http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/Software_Educational.php.

Elevii și studenții, profesorii, și chiar unii specialiști, utilizează incorect expresia invocată. Astfel, se utilizează incorect atât în vorbirea curentă, dar mai ales în articole, cărți și manuale, la conferințe și la simpozioane etc.

De exemplu, prin căutare cu motorul Google a expresiei "soft educațional", a rezultat că această expresie se află în diverse texte pe următoarele site-uri: librarie.carturesti.ro, www.elearning.ro, www.varox.ro, www.didactic.ro, softeducational.net, www.intuitext.ro, www.e-scoala.ro, www.soft4kids.ro, www.pro-edu.ro, www.bestkids.ro, www.softedu.eu, forum.portal.edu.ro, www.mateinfo.ro, www.teb.ro, www.elefant.ro, www.1educat.ro, www.librarie.net, www.evomag.ro, iteach.ro, www.snac.ro etc.

Conf. univ. dr. Marin VLADA, Universitatea din București,
coordonator al proiectelor educaționale CNIV și ICVL

Marin Vlada

http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/