Informatica la Castel

Săptămâna aceasta la Castelul Macea din Arad se desfășoară cea de-a 7-a ediție a școlii de vară "Informatica la Castel". Timp de 6 zile se vor desfășura prezentări și ateliere de lucru despre GNU/Linux, educație și tehnologii noi.

DSCN9169

25 august 2015

În deschiderea școlii de vară domnul Mihai Jalobeanu a prezentat un istoric al întâlnirilor și a salutat pe toți cei care au călătorit până în vestul țării.

DSCN9191

Apoi am urmărit filmul Revolution OS care prezintă oamenii cheie în dezvoltarea unor programe libere cum ar fi Linus Torvalds, Eric S. Raymond și Richard Stallman și istoria unor componente software cum ar fi Linux și Apache.

DSCN9176

Domnul profesor Sabin Buraga a povestit despre cum poți dezvolta aplicații folosind doar un browser modern în cloud.

Răzvan Deaconescu a moderat o discuție despre probleme curente din sistemul educațional pre-universitar și cel universitar, la care elevi, studenți și profesori au intervenit cu opinii și soluții. Am vorbit despre cursurile masive online (MOOC) și de ce acestea nu sunt soluția perfectă.

DSCN9189

În final, Alex Palcuie a ținut un atelier de lucru de Python pentru începători.

DSCN9198

DSCN919726 august 2015

Ziua a început cu Dragoș Acostăchioaie care ne-a prezentat cum se pot scrie aplicații în Qt care să ruleze pe orice platformă.

Apoi Cosmin Herman, organizatorul MoodleMoot, ne-a povestit cum a fost la întâlnirea Moodle de la Constanța și care sunt noutățile aduse de Moodle 2.9 și ce va aduce în 2016 versiunea 3.0. Alex Coman ne-a prezentat cum aplicațiile open source pot salva vieți și cum el a devenit contributor la bcbio, unul dintre cele mai mari proiecte de bioinformatică care ajută secțiile de oncologie.

Doru Ilași a prezentat despre Concept Application Server, un mediu și un limbaj open source creat de către Eduard Suică care permite dezvoltarea facilă a aplicațiilor pe web cu websockets și a celor native.

DSCN9300

Apoi, Alex Cîtea împreună cu Alex Coman au prezentat despre probleme de securitate din aplicații și au susținut un atelier de lucru unde mai mulți participanți au putut să afle care sunt cele mai comune vulnerabilități web și să le exploateze într-o aplicație live.

DSCN9315

27 august 2015

Dimineața a început cu Doru Ilași care a prezentat despre baze de date relaționale și de ce acest domeniu nu înseamnă doar limbajul SQL.

DSCN9350

Apoi, domnul profesor Mihai Jalobeanu împreună cu Răzvan Deaconescu și Antoanela Naaji au susținut o masă rotundă unde s-a discutat despre rolul pe care gândirea critică ar trebui să îl aibă în sistemul educațional.

DSCN9373

Restul zilei a fost dedicată unei excursii în județul Arad, iar prima oprire a fost la Muzeul Memorial "Ioan Slavici și Emil Monția" din Șiria.

DSCN9387

DSCN9413

Apoi a urmat o vizită la podgoria viticolă Wine Princess din Miniș, unde am fost într-un tur al vinăriei. Am avut parte și de o degustare de vinuri, unde un somelier ne-a explicat care sunt principiile de bază în preparea și consumul vinului.

DSCN9434

DSCN9439Ultimul popas a fost la Mănăstirea Maria Radna, unde construcțiile de modernizare au fost terminate chiar cu câteva luni înainte.

DSCN947328 august 2015

De dimineață am plecat într-un tur al grădinii botanice a castelului.

DSCN9382

 

DSCN9486

Laboratorul grădinii botanice a fost modernizat de curând printr-un program european și am putut vedea foarte multe specii de fructe și semințe.

DSCN9506

Prima prezentare i-a aparținut domnului profesor Sabin Buraga și a fost despre ce ingrediente avem nevoie ca să putem găti un design web responsiv.

DSCN9536

Dragoș Acostăchioaie a prezentat despre provocările recente în lumea open source.

DSCN9567

Răzvan Deaconescu a prezentat uneltele și procedurile pe care Departamentul de Calculatoare din Universtatea "Politehnica" București le folosește pentru a se organiza, și cum au evoluat acestea.

DSCN9578

În final Alex Palcuie a susținut o prezentare non-tehnică, unde a povestit despre sistemul lui personal de a se organiza în viață.

DSCN9601

Seara s-a încheiat cu un foc de tabără și cu cântece la chitară.

DSCN9665

Încheiere

Restul fotografiilor se află pe albumul de Facebook. Vă așteptăm și la anul în număr cât mai mare la Castelul din Macea.

DSCN9717

Mai multe articole de la Alex Palcuie pe blogul său.