IOI 2015

Cea de-a XXVII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică s-a desfășurat între 26 iulie și 2 august. Competiția a fost găzduită de orașul Almatî din Kazahstan.

România a fost reprezentată de Alexandru Velea din Cluj, Rareș Buhai din Bistrița, Andrei Popa din Vaslui și Valentin Hărsan din București. Delegația a fost condusă de Adrian Panaete din Botoșani, "secondat" de  Marius Nicoli din Craiova.

La IOI 2015 au participat 322 de concurenți din 83 de țări; au fost acordate 27 de medalii de aur, 55 de argint și 79 de bronz. Concursul a fost câștigat de coreeanul Jeehak Yoon, singurul competitor care a reușit să obțină punctajul maxim.

Rareș a participat pentru a patra oară la IOI și a reușit să obțină o a patra medalie de aur. A devenit astfel al doilea cel mai bine clasat participant din istoria competiției, la egalitate cu polonezul Filip Wolski. Ei sunt depășiți de belarusul Gennady Korotkevich, cu șase medalii de aur și una de argint. Anul acesta, Rareș s-a clasat pe poziția a 21-a, la egalitate cu alți doi concurenți; a obținut 453.42 puncte din 600 posibile, rezolvând perfect trei din cele șase probleme.

Alex a fost pentru a doua oară la IOI și a obținut o a doua medalie de argint. S-a clasat pe poziția a 55-a cu 368.91 puncte.

Aflat pentru prima dată la IOI, Valentin a obținut și el o medalie de argint. El s-a clasat pe poziția a 76-a, la egalitate cu un alt concurent, acumulând 334.45 puncte.

Andrei a obținut o medalie de bronz la prima sa participare la IOI, obținând 300.45 puncte și o clasare pe poziția a 95-a.

Medalii de bronz au obținut și doi reprezentanți ai Republicii Moldova: Mihail Tarigradschi cu 270.00 puncte și Marcel Bezdrighin cu 235.45 puncte. Ceilalți doi concurenți moldoveni au fost Mihail Chihai și Valeriu Motroi.

O delegație a unei țări este formată, de obicei, din patru concurenți și doi însoțitori, dar se pot adăuga invitați. Rușii au stabilit un record, având 21 de invitați. Următorii "clasați" au fost nigerienii, cu 12 invitați; interesant este faptul că niciunul dintre cei patru concurenți nigerieni nu au reușit să obțină vreun punct, contraperformanță "egalată" de un singur alt concurent.

IOI 2016 se va desfășura între 12 și 17 august în orașul Kazan din Rusia.