Un nou început

Prin 2007 am dispărut subit. Acum încercăm să revenim...

Așadar, bine ați venit pe noul site al Gazetei de Informatică, revista viitorilor specialiști în tehnologia informației, de data această în variantă online (cel puțin deocamdată).

Încă de la început (1991), Gazeta de Informatică și-a propus să ofere ceva în plus elevilor și studenților pasionați de acest domeniu. Nu s-a vrut a fi un fel de Gazeta Matematică pentru informaticieni. Nu s-a dorit să fie o culegere lunară de probleme de algoritmică...

Algoritmii au fost întotdeauna importanți, dar s-a încercat și prezentarea altor elemente interesante din domeniul tehnologie informației. Prima schimbare importantă de direcție a avut loc în 1998 când revista a primit porecla GInfo și motto-ul revista viitorilor specialiști în tehnologia informației. Ponderea algoritmilor s-a redus și au început să apară articole care să prezinte limbaje noi, informații despre concursuri, elemente de hardware, noutăți din domeniu etc.

Cu noua serie ne propunem să ne îndepărtăm și mai mult de algoritmi (nu vor dispărea) și să ne concentrăm asupra unor aspecte care, credem noi, îi vor ajuta pe tinerii informaticieni să devină adevărați specialiști în tehnologia informației. Vom încerca să prezentăm limbaje de programare noi (care sunt utilizate acum în industrie și, credem noi, vor rămâne importante în următorii 10 ani), vom descrie cele mai cunoscute tehnologii care permit creare de aplicații Web sau pentru dispozitive mobile. Nu putem trece cu vederea domeniul Internet of Things care, deși e relativ nou, probabil va avea o dezvoltare explozivă în următorii câțiva ani.

Programele școlare nu țin deloc pasul cu realitatea din industria software. Se spune că algoritmii sunt importanți fiindcă dezvoltă gândirea și restul cunoștințelor necesare pentru a avea o carieră de succes în industria software se obțin foarte ușor. Este adevărat până la un anumit punct; gândirea algoritmică ajută, dar acumularea celorlalte cunoștințe este necesară. Nu trebuie să știm să sortăm șiruri, să creăm arbori etc. De cel mai multe ori, programele reale nu sunt deloc complicate conceptual, dar pentru ca un produs software să aibă succes, e nevoie de mult mai mult decât o gândire algoritmică sănătoasă. Noua Gazetă de Informatică își propună se ofere informații complementare celor care pot fi obținute în sistemul de învățământ. Așadar, vom "picta" mai mult pe ecran și nu vom insista prea mult asupra aspectelor teoretice.

Cum avem acum o revistă online, colaborarea cu cititorii / vizitatorii noștri este esențială și va fi mult mai directă. Și, cum trebuie să oferim ceea ce doriți voi, vă rugăm să nu ezitați să ne spuneți ce vă interesează mai mult. Avem un plan, dar suntem flexibili... Sperăm că în jurul revistei se va forma o comunitate și această comunitate va decide în ce direcție se va îndrepta revista. Orice sugestie sau critică este binevenită.

În incheierea acestui prim editorial, trebuie să le mulțimim celor de la Agora pentru ce au făcut pentru revistă de-a lungul timpului și pentru că sunt din nou parteneri ai revistei și Uniunii Profesorilor de Informatică din România, asociație sub egida căreia apare noua Gazetă de Informatică.