InfoEducație 2015

În fiecare an vara, în tabăra Gălăciuc din județul Vrancea, are loc concursul național de proiecte IT&C InfoEducație. Anul acesta se desfășoară în perioada 2-8 august, iar eu Alex Palcuie vă voi ține la curent cu competiția, prezentările și lucruri din comisia tehnică.

DSC_0083

2 august 2015

Participanții au început să sosească încă de dimineața. Anul acesta sunt așteptați 129 de participanți din 27 de județe. Timp de 2 zile ei vor prezenta cele 118 proiecte înscrise la categoriile aplicații web, software educațional, software utilitar, roboți și multimedia. Juriu fiecărei categorii va decide cele mai bune 5 proiecte iar creatorii lor se vor califica în proba de open, unde timp de 24 de ore vor dezvolta un proiect de la zero pe o temă aleasă de juriu.

Ca în fiecare an, cei de la Cisco ne-au ajutat să instalăm internet în toată tabăra. Avem 7 puncte de acces wireless care trimit semnal în toată tabăra, un switch layer 3 puternic și o legătură externă de 4MB de la Orange. Am găsit un fir care ducea către Cabana Miorița în care era bătut un cui, dar l-am înlocuit.

_MG_0316

Unul dintre cele mai importante lucruri din tabără sunt seminariile care au loc după cină. Primul a fost ținut de mine și Alex Coman, unde am povestit despre comunitatea InfoEducație, infrastructura din spatele concursului, cum am lucrat noi distribuit la noul website și cum ar putea și ei să contribuie.

În al doilea seminar, Bogdan Doinea le-a prezentat elevilor despre Internet of Things, ce este acesta și cum va avea o creștere exponențială în viitorul apropiat.

_MG_0329

În final, Iulian Atănăsoae le-a vorbit despre Windows 10 și ce îmbunătățiri noi aduce el.

3 august 2015

De-a lungul nopții noi am stat să configurăm un sistem cloud cu OpenStack și OpenNebula. Avem două servere de la Intel pe care le vom virtualiza, iar mașinile virtuale pe care le vom primi de la elevi vor fi urcate și hostate de noi, pentru a le da tuturor elevilor același condiții tehnice.

DSC_0107

O altă schimbare în regulament a fost că toate sursele proiectelor trebuie să fie urcate pe Github. Majoritatea au optat pentru a le face publice, iar pentru cei care nu au dorit, noi am primit 100 de conturi private prin programul Github Education.

DSC_0081

Deschiderea a început la ora 11, unde domnii Ovidiu Domșa și Emil Onea au salutat profesorii, elevii și sponsorii prezenți. Domnul președinte al juriului Sabin Buraga a prezentat în aplauzele publicului restul comisiei. Urmează o zi întreagă în care elevii vor merge în excursii și ne vor da mașinile lor virtuale, iar seara încă 3 prezentări interesante.

În prima prezentare domnul profesor Sabin Buraga a vorbit despre ce înseamnă să fii dezvoltator web.

buraga

 

Apoi a continuat cu Laura Vasilescu care a povestit despre voluntariat, IT și educație. Târziu în noapte, Vlad Temian a prezentat, pentru al 7-lea an la rând sistemul de management de cod Git (am aflat recent că cuvântul "versionare" nu se află în dicționarul explicativ românesc).

4 august 2015

A început jurizarea de la fiecare secțiune. Anul acesta sunt 11 proiecte la multimedia, 17 la roboți, 25 la web, 30 la software educațional și 35 la software utilitar. Defalcat pe clase, sunt 24 de elevi în clasa a 9-a, 37 într-a 10-a, 45 la clasa a 11-a și 36 la clasa a 12-a.

11872010_10204052467866586_1100899533611437070_o

Seara, domnul Buraga ne-a invitat la un festin unde am degustat designul responsiv. Apoi Robert Dolca de la Intel a prezentat cum funcționează internetul, iar participanții l-au întrebat mai multe despre rețeaua internă setată în tabără și de ce avem câteva limitări.

DSC_0255

În final Alex Coman a prezentat despre OpenStack, cloud și comunitatea open source din spatele acesteia. Înainte de somn câțiva participanți s-au strâns și au cântat la chitară.

DSC_0163

Mâine urmează a doua zi de jurizări, iar seara se vor anunța cei 5 participanți la open din fiecare secțiune.

5 august 2015

Toată ziua a fost plină de jurizări. Seara, fiecare comisie a deliberat, iar la ora 23 lucrările calificate la open au fost afișate.

11845078_10204052468826610_6485951181365857000_o

Comisia la secțiunea Web

De la ora 20 a fost prima prezentare, ținută de Teodora Băluță, în care aceasta a povestit despre open source și evoluția kernel-ului Linux. Apoi Sabin Marcu a vorbit despre testare și cum să evităm explozia navelor spațiale. În final Alex Buicescu a ținut un workshop pentru cei mai avansați în Android.

6 august 2015

Proba de open a început de la ora 9:30 dimineața. Temele sunt:

  • web - o listă de 7 emoji-uri
  • educațional - biodiversitatea la Gălăciuc
  • utilitar - un software care să găsească gradul de asemănare între 2 website-uri
  • roboți - să construiască de la zero un robot cu componentele primite care să parcurgă un traseu dat
  • multimedia - au vizionat o secvență de Charlie Chaplin și acum trebuie să își folosească imaginația

În timp ce participanții de la open erau ocupați cu găsirea de idei și scrisul de cod, ceilalți au avut parte de un treasure hunting de la Endava și apoi de un laborator de Python.

endava

Seara Răzvan Deaconescu a prezentat unelte căruia îi permit lui să își termine treaba mai repede ca să poată lenevi în restul timpului. Apoi Alex Coman și Alex Cîtea au prezentat care sunt cele mai comune vulnerabilități în software.

Noaptea s-a încheiat cu un foc de tabără, unde participanții au cântat la chitară.

foc

Spre dimineață, majoritatea celor care s-au calificat la open în lucrau. Am încercat să îi conving că un somn de 3 ore le poate fi folositor, dar toți îmi explicau cum au superputeri și rezistă ușor fără o noapte de dormit.

roboti_open

Roboții făcuți de participanții la open.

7 august 2015

traseu_roboti

Traseul la proba de open pentru roboți.

Prezentările la open s-au desfășurat după programul fiecărei comisii, iar până la ora 17:00 acestea au avut timp să aleagă premianții.

premii

Cu câteva minute întârziere (ca în fiecare an de altfel) a început și festivitatea de premiere.

grup

Apoi, fiecare comisie în parte a strâns participanții și a oferit feedback. Ca o părere personală, posibilitatea de a primii opinii concrete cu ce aș putea îmbunătăți la codul și aplicația mea a fost unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine atunci când eram concurent la Gălăciuc.

feedback

Comisia de la software utilitar oferă feedback.

În final, Răzvan Deaconescu a ținut o prezentare despre de ce avem nevoie de mentori și cum putem noi la rândul nostru să fim mentori pentru alții.

8 august 2015

Rezultatele au fost afișate pe website. Felicitări tuturor participanților și vă așteptăm și la anul.

11112486_923290567737950_4957953499356772667_o

Cerul ultimei nopți din Gălăciuc.

Mai multe articole de la Alex Palcuie pe blogul său.