Primul bilanț

A trecut o lună de la lansare, deci e un moment bun să ne lăudăm cu ce am reușit să facem, să regretăm că nu am făcut mai mult și să vedem ce dorim să facem în continuare.

Pe 10 mai ne-am lansat și am publicat primele articole din seria dedicată fundamentelor programării. Am ales atunci șase limbaje în care să ilustrăm conceptele: Java, C#, JavaScript, Python, Swift și Scala. Am reușit să continuăm serialul cu câte un episod pe săptămână; deocamdată am ajuns la al șaselea episod; vom continua...

Am publicat câte un articol pe zi; în fiecare săptămână, șase zile au fost "ocupate" de fundamentele programării. În cea de-a șaptea zi am publicat altfel de articole.

Totuși, trebuie să publicăm și altceva. De aceea am decis acum să luăm o pauză de o săptămână; în următoarele șapte zile nu vom mai publica episoade noi, ci articole pe diverse teme; vom continua după aceea cu cel de-al șaptelea episod.

GInfo este acum online și în acest mediu comunicarea cu vizitatorii site-ului și ai paginilor de pe Facebook, Twitter sau Google+ este esențială. Nu știu dacă cele câteva sute de fani de pe Facebook sau cei câteva zeci sau sute de vizitatori unici care accesează site-ul în fiecare zi reprezintă sau nu un succes. Vom vedea... Dar, rețelele sociale nu sunt negligate; probabil ați văzut că, în fiecare zi, pe lângă link-ul spre articolul din ziua respectivă, am postat încă un mesaj, sperăm noi relevant pentru domeniul nostru de activitate.

Am primit și mesaje de la vizitatori; câteva în comentarii la articole, mai multe pe Facebook și mult mai multe prin mesaje private. Vă mulțumim pentru toate și vă asigurăm că încercăm să punem în aplicare sugestiile și să ne reparăm greșelile atunci când ne criticați. De asemenea, trebuie să vă mulțumim pentru aprecieri și pentru mesajele de încurajare.

Așa cum am spus, vom continua cu fundamentele programării. Mai sunt câteva zeci de episoade :). Vom întrerupe serialul din când în când pentru a publica și altfel de articole. În continuare așteptăm sugestiile voastre în legătură cu temele pe care ar trebui să le abordăm.

Deocamdată, plănuim un serial în care să prezentăm noțiunile fundamentale ale programării orientate obiect. Apoi, vom putea începe seriale pentru limbajele care sunt utilizate pentru scrierea de aplicații pentru dispozitive mobile (Java, C# și Swift). După aceea, vom continua cu serialele dedicate platformelor mobile (Android, Windows și iOS).

Dar, dorim să ne ocupăm și de aplicațiile Web; deci vom avea și un serial despre JavaScript și, dacă este cazul, unul despre HTML și CSS.

Tradiția Gazetei de Informatică nu ne lasă să ignorăm algoritmica. Vom avea și un serial care se dorește a fi o Introducere în algoritmi, puțin mai altfel.

Aplicațiile mobile și site-urile Web au de obicei nevoie de diverse servicii care rulează pe anumite servere. Trebuie să programăm și așa ceva câteodată...

După cum vedeți, avem planuri mari. Dar, nu poate veni totul deodată. Vor trece probabil câțiva ani până când toate aceste intenții pot fi puse în practică. Vom încerca să ne adaptăm "timpurilor noastre". Dacă anumite tehnologii vor deveni irelevante sau vor fi înlocuite, planurile noastre se vor schimba și ele. Deocamdată încercăm să continuăm ritmul de un articol pe zi.

Dar, GInfo este în primul rând a voastră, deci va trebui să conțină ceea ce doriți. Astfel de "vise" pot deveni realitate dacă ne trimiteți sugestii sau dacă luați problema în propriile mâini și deveniți colaboratori (punctul de pornire este aici).

Vă mulțumim că sunteți alături de noi și vă dorim o vară plăcută!